Skip to main content

En bygdehistoria i text och bild

För tre år sen frågade en av mina grannar: ”Kan inte du göra en sån där bok om husen som dom har på Björholmen och i Skärhamn? Det skulle vara trevligt.” Jovisst, jättetrevligt och visst låter det enkelt. Plåta husen, berätta om vilka som bor där och tryck upp. Punkt och slut. För här fanns väl ingenting innan det började bebyggas. Eller?

Nja, det fanns allt lite mer. Kartor från 1600-talet, torp från 1700-talet, noggrann historik av dem som bodde i torpen. Vad de hette, när de föddes, vad de gjorde och när de dog. En försvann i kriget mot Norge. Intressanta intervjuer med dem som bodde i området från tidigt 1900-tal, nutidshistoria från femtiotalet och framåt. Och naturligtvis husen, alla husen. 

Vi bildade en redaktion på fyra personer med olika kompetenser som jobbade på lediga stunder under två år. 

Med dagens teknik är det ju möjligt att producera böcker av hög teknisk kvalitet i små upplagor och till en kostnad som folk har råd med. Flera producerar fotoböcker men ingen kunde konkurrera med Photohome om pris, kvalitet och service. Speciellt bildkvaliteten imponerar mycket. Och servicen. AnnCharlotte på Photohome gjorde ett mycket fint jobb med att finslipa designen, hennes insats innebar skillnaden mellan en bok och en snygg bok.

Vi fick dubbelt så många beställningar som vi hade förväntat oss, nästan 200 böcker. Vissa har köpt 10 böcker, till barn och barnbarn. Alla är mycket nöjda!

Bor ni i ett område som är värt att berätta om, gör en fotobok. Och om du inte har fattat det ännu så rekommenderar jag varmt Photohome.

Åke Fredriksson