Skip to main content

Vad döljer sig bakom begreppet ekologisk mat?

Som fjärde generationens storstadsbo, med begränsade kunskaper om jordbruk befann jag mig en sen kväll i matvarubutiken. Trött och velande stod jag med en nästan dubbelt så dyr ekologisk vara och ett billigare alternativ i vardera hand.

Skillnaden fick mig att fundera. Vad var det jag betalade mer för när jag valde ekologiskt och vad innebar de olika “bra för miljön” - märkningarna egentligen? Ur frustrationen väcktes idén att söka svar på mina frågor genom att följa ett par ekologiska gårdar under ett år.

De gårdar som följdes i projektet som nyligen avslutades var: Curt Rehnström och Louise Mörner på Davidsta Gård, Peter Bergström på Gammelbo Gård, Gert och Gunilla Andersson på Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri samt Martin Fellkvist och Frida Thörn på Skilleby Trädgård.

Louisa Sundell