Skip to main content

Så gör du en fotobok

 

Så här skapar och beställer du en fotobok, i kort sammanfattning. (Följ länkarna om du vill veta mer)

1 - Ladda hem och installera Photohome Designer - 2-4 minuter

Nu har du programmet installerat och kan skapa nya böcker eller jobba vidare på en sparad bok när som helst. Programmet fungerar utan uppkoppling, så du kan jobba på din bok var du vill och när det passar. Allt du gör sparas på din egen dator.  

2 - Starta programmet och definiera vilken bok du vill skapa i tre steg - 1 minut 

Steg 1 - Välj format, storlek, bindning och namn för din bok:

 • Format: Portrait (stående bok), Landscape (liggande bok) eller Square (fyrkantig bok) är den viktigaste frågan. Format kan du inte ändra senare utan att börja om.
 • Storlek: XL, Large eller Medium. Välj gärna en stor (XL eller L), för då kan du beställa mindre varianter från samma original, i kundvagnen. Öka storlek går inte utan att börja om.  
 • Bindning: Hårdband, Klotband (textil) Mjukband eller Ringband. Bindning kan du alltid ändra i programmet längs vägen.
 • Ange ett filnamn: Så sparas boken på din dator som filnamn.edz, din originalfil. Spara den för framtida efterbeställningar, den kan öppnas på valfri dator som har Photohome Designer installerat.

Steg 2 - Välj en bildmapp som innehåller de bilder du vill börja arbeta med. Du kan alltid byta bildmapp i programmet.

Steg 3 - Använd autolayout? Rekommenderas inte för de flesta, utan bara i följande fall

 • Om du valt en bildmapp där alla bilder skall vara med i boken och ligger i rätt ordning. Om inte, avstå.
 • Om du har bråttom. Boken blir klar på nolltid. Du kan sen ändra allt i efterhand. Men vet du att du vill detaljstyra, så avstå från autolayout, för då är det sannolikt ändå enklare att börja med tomma sidor. 

3 - Designa din bok - 5 min till dagar (beroende på hur fort du jobbar och stor bok du gör)

Börja med bokens insidor och avsluta med omslaget, så kan du välja rätt omslagsmall utifrån bokens slutliga antal sidor (det styr nämligen bokens ryggbredd). 

Använd gärna våra sidmallar (högerpanelen). De är genomtänkta så du kan kombinera sidlayouter och få rätt marginaler och lämplig variation i bokens layout. De finns mallar för allt ifrån bild-över-helt-uppslag till 25-bilder-per-sida och i många olika varianter för att passa nästan alla kombinationer av stående och liggande bilder. Hittar du inte den perfekta mallen direkt så kan du utgå från valfri mall och radera eller omforma rutorna individuellt tills sidan blir precis som du vill. Du kan också avstå helt från att använda en mall. Dra då bara in bilder på din sida och omforma och placera dem precis som du själv tycker blir bäst. Längst upp och längst ner i mallpanelen finns en blanksidesmall för att tömma en sida och börja om.

Likadant med textrutor, dvs använd de som finns i mallarna eller skapa egna, mha verktyget "lägg till textruta", där du vill ha dem. Läs gärna på om hur du sen definierar och applicerar ett alternativt typsnitt här, så kan du få till betydligt snyggare text än som blir fallet med Arial (som vi har valt som standard enbart för att det finns på alla datorer)

För mer detaljer, läs i första hand instruktionerna på "Sid 2" i Photohome Designer - den sidan trycks inte i boken, så den kan du låta ligga kvar och referera till medan du arbetar.

Läs även gärna Frågor & svar, Manualen eller Så funkar Photohome Designer. Behöver du support är det bara att ringa oss på 031-3607427. Bäst dagtid, men ofta svarar vi även kvällstid.

4 - Granska, ladda upp och beställ - 10 min

 • När du är nöjd så sparar du filen. Spara gärna regelbundet under arbetets gång. 
 • Klicka på "Granska" och gå igenom sidorna så de ser ut som du tänkt dig och att allt är med. 
 • Klicka på "Beställ", så startar överföringen av din fil till din kundvagn. 
 • Välj antal exemplar och eventulla tillval.
 • Ange leveransadress.
 • Välj faktura eller kreditkortsbetalning och avsluta beställningen.
 • Du får en orderbekräftelse per mail (kolla skräpmail och hör sen av dig till oss om den inte kommer fram)
 • Din bok går i tryck närmaste tisdag, 08.00, och postas normalt från oss påföljande torsdag. Oftast får du sen boken redan på fredag eller måndag. 

Lycka till!