Skip to main content

Folk och Fä i Fors på 2000 talet

Hur levde människor och djur i en liten by i Västerdalarna i början av tvåtusentalet? Det har jag försökt ta reda på genom att dokumentera vardagslivet med hjälp av kamera och film. Malungsfors är en by med drygt 500 invånare. Malungsmålet, älgjakten, drivkraft, fäbodar och skoteråkning är något typiskt för denna bygd. Sist men inte minst, alla snälla människor som låtit mig komma nära med kameran är något typiskt för människorna i Fôrs. Å andra sidan skulle det kunna vara vilken by som helst i Sverige. Bilderna är tagna mellan 2004 och 2011.

Boken var en förlaga till min bok "Folk & Fä i Fors", jag hade den med mig på Bokmässan och visade upp. Gidlunds förlag nappade och gav ut den i december 2012. Jag fick mycket beröm från förlagen om att det var ett bra sätt att presentera sitt manus på, något att tänka på för alla som drömmer om att ge ut en bok via förlag. Boken finns att köpa hos alla nätbokhandlarna och en del lokala bokhandlare. Och givetvis från mig.

Det har varit en stor glädje att få göra sin första fotobok på nätet. Programmet har varit lätt att jobba med och på dom få frågorna jag ställt supporten har jag fått snabbt svar och kunnat jobba vidare. Nu väntar jag med stor spänning att få se hur boken blir i tryck!

Tips: Börja i god tid om det är mycket bilder och text, det tog längre tid än jag trodde.

Berit Djuse