Skip to main content

"När jag fick resultatet i min hand var jag tvungen att åka runt till mina vänner och visa"

Jag har i flera år hängt bilder på vägg under konstnärliga former, på konstvandringar och liknande. Att hitta på något nytt kändes alltmer viktigt och jag började snegla på fotoboken som en idé. Efter lite letande runt på nätet fastnade jag för Photohome som var föredömligt enkelt, hade en perfekt manual som gjorde att jag kom rakt in i programmet. Nästan genast var jag fast, ungefär som en dataspelande tonåring. Att se boken växa fram och ändra och fundera upptog all min tid under några sommarveckor.

Men hur bra skulle det bli? För att testa gjorde jag en enklare bok från en resa till Costa Rica som mina döttrar fick. Den stunden vid köksbordet då de fick en bilderbok i hand var häftig. Breda leenden och förvåning.

Testet höll och jag satsade på att göra en fotobok med mina bästa utställningsbilder. Jag tog god tid på mig. Skall jag ge ett råd till andra så är det att låta det ta tid, testa nya uppslagsvarianter, söka bilder man inte först hade tänkt ta med bara för att få ett snyggt uppslag. 

När jag fick resultatet i min hand var jag tvungen att åka runt till mina vänner och visa. Häftigt. Rejäla pärmar, snyggt tryck och bra papper. Nu kommer boken att ställas ut med uppslagen på galleriväggen. Spännande. Nästa bokprojekt är redan igång i tankens värld.

Naturfotograf Mats Andersson