Skip to main content

”... att skapa en bok ... är också ett perfekt sätt att sortera och prioritera bland alla bilder som finns på datorn.”

Kundens egna ord

Om boken: "Fotografering är roligt! Som naturvetare har jag har alltid haft ett intresse för att vistas i skog och mark och har vid dessa tillfällen nästan alltid haft sällskap av kamera. Det som främst kommit att roa mig är att då på bild försöka fånga djur, stora och små, exotiska och mera hemtama, fyrbenta och tvåbenta, flygande och markbundna eller rent av vattendjur och då helst i lite mer händelserika, speciella, lite laddade situationer i naturen där beteenden kan väcka igenkännandets leende. I det här albumet ligger fokus på fåglar med bilder som jag känt att det varit spännande att ta och som jag är ganska nöjd med. Motiven är hämtade främst från mina hemtrakter i Skåne, Bohuslän och kring Göteborg. Några enstaka bilder är tagna under resor till mer exotiska platser. Bilderna är tagna med Nikon D70, D200 eller D300 med telezoom, de flesta med handhållen kamera. Materialet är här mycket löst strukturerat huvudsakligen på basis av olika faser i fåglarnas tillvaro: Spel och parning, Bobygge och ruvning, Ungarna, Jakt och födosök, Revirets bevarande, Dagliga tillvaron och Flytten till varmare trakter."

Om Photohome: "Jag stötte på Photohome och möjligheten att göra den här typen av fotoböcker i enstaka exemplar för första gången under Bokmässan 2006 och fastnade genast för deras utmärkta programvara. Enkel och lättfattlig men ändå med större variationsmöjligheter än de som många andra producenter bjuder på - man blir riktigt sugen av att ge sig i kast med uppgiften när man ser verktyget! Den som använt Power Point bör inte ha några som helst svårigheter att handskas med programvaran. Det är redan den andra fågelboken jag gjort och att skapa en bok, har jag funnit, är också ett perfekt sätt att sortera och prioritera bland alla bilder som finns på datorn. Som entusiastisk amatörfotograf är det alltid roligt att se sina bilder i fint tryck. Jag är verkligen glad att jag gjorde den! Jag har gjort 8 olika böcker hittills och haft enbart mycket goda erfarenheter av Photohome."

Tips: "Det är sällan allt första gången blir precis så som du tänkt dig från början! Jag har gjort vissa tabbar under resornas gång. Numera är jag t ex noggrann med att utfallande bilder (bilder som inte ska ha någon vit ram kring sig) verkligen ligger en bit utanför ramen i verktyget. Vidare ser jag till att Preserve Embedded Profiles gäller under Color Management i bildbehandlingen. Jag vill också gärna säga att jag dragit upp förstoringen av enstaka bilder rent av till begynnande "röd cirkel" med förvånansvärd god bibehållen kvalitet."

Håkan Bergstrand