Skip to main content

10 vanligaste misstagen

Att göra en perfekt bok direkt är svårt och kanske inget man skall sträva efter, för då riskerar den aldrig bli färdig. Men läser du den här listan så kan du undvika de vanligaste misstagen.

Bristande variation. Variera gärna sidor med många bilder, med sidor med bara en bild eller bild över hela uppslag. Det ger omväxling och lyfter fram dom bästa bilderna som annars kan drunkna i mängden av lika stora bilder.

Sent ute. Starta i tid. Visst går det bra att göra en bok på en kväll, många gör det. Men ofta blir en bok bättre av att du börjar, sparar, funderar och kommer tillbaka. Om du så bara har en halvtimme kan det vara värt att börja en bok, sätta en grov plan och få igång tankarna. För att sen avsluta den lite senare. Och kom ihåg att böcker med text ofta tar extra mycket tid.

Text för nära kanterna. Håll marginalen till kanterna på 2-3 cm, annars kan det se trångt ut. Eller mät i böcker du har hemma för att bilda dig en uppfattning om vad som är lämplig marginal. 

Detaljer i mitten. Lägg absolut inte text, eller viktiga bilddetaljer såsom ansikten, i mittskarven av boken. Cirka 4 mm "försvinner" rent upplevelsemässigt i skarven pga av den så kallade måsvingen.

För stora bokstäver. Textens storlek på skärm upplevs gärna mindre än i boken. Dels är boken förminskad på en normalstor skärm, dels håller vi boken närmre oss när vi läser den. Vi rekommenderar 8-12 punkter för brödtext och bildtexter. Text i vanliga böcker eller tidningar är sällan större än 10 punkter. Om du vill kan du spara ut din bok i en lågupplöst pdf (via arkiv/lågupplöst pdf), så kan du skriva ut en provsida och lägga den i en bok och känna om du hamnat rätt.

Stavfel. Skriv gärna längre texter i Word och stavningskontrollera den innan du kopierar in den i Photohome Designer. Använd gärna zoom-reglaget för att granska text du skriver in direkt i programmet, så upptäcker du stavfel enklare. Skriv även gärna ut en lågupplöst pdf (via arkiv/lågupplöst pdf) och korrekturläs innan du beställer din bok.

Typsnitt. Photohome Designers standard typsnitt är Arial. Ett säkert men inte särskilt spännande typsnitt. Du måste inte använda det. Du kan använda alla typsnitt som du har på din dator. Hittar du ett annat som du gillar, och satt färg och storlek som du vill ha, så kan du markera texten och klicka på "aA-ikonen" på textverktygslisten. Då sparas det som nytt standard typsnitt  och används i alla nya textrutor som du skapar därefter. Enkelt och lite mer personligt.

Rörig layout. Programmet ger dig stora frihetsgrader att göra precis vad du vill, men du bör använda dem med försiktighet. Alltför mycket trixande och specialeffekter kan ge ett rörigt intryck. Det enkla och rena vinner ofta i längden. Mallarna är ofta bra som de är, eller något du kan utgå ifrån och modifiera, så blir det snyggt och sammanhållet. 

Inget utfall. Saknas utfall så riskerar du få en liten sorgkant pga. av toleranser i skärningen. Se därför alltid till att bilder som skall nå ut till sidans kant i själva verket når ända ut till den yttersta röda utfallslinjen, när du själv lägger in bilder på sidorna. Då försäkrar du dig om att vi skär i bilden inte strax intill. Använder du mallarna för utfallande bilder, och drar högermallar till högersidor och vänstermallar till vänstersidor, så blir utfallet alltid korrekt.

Oro. Hellre prova, lära och bli bättre än oroa sig för att det inte blir perfekt och aldrig komma till skott. Även om första boken ibland inte blir perfekt i varje detalj så blir de flesta både nöjda och inspirerade av att få hem den i brevlådan. Och hungriga på att sätta igång med nästa. 

Sista tips. Titta gärna på våra exempelböcker för att få en känsla för möjligheterna, vad som blir snyggt, och vad som rimmar med hur mycket tid du har möjlighet att lägga på din bok. Börja med något enklare - använd gärna mallarna - och kanske en tunnare bok. Så kan du sen gå vidare klokare och göra successivt mer avancerade böcker och tjocka böcker.